Deze historische woning uit 1880, werd in de 1980er jaren door de voormalige bewoners ingrijpend veranderd. Midden in de volledig open benedenverdieping hadden zij een stalen spiltrap met mahonie treden laten plaatsen en deze op de eerste verdieping door constructie van hout en glas van de benedenverdieping gescheiden. De bovenverdieping was hierdoor erg beperkt in het gebruik en op de begane grond zorgde de open spiltrap optisch voor veel onrust.
Ik heb de trap naar de gang teruggeplaatst. De nieuwe trap draait in verband met de dakconstructie een kwartslag in richting van het midden van de woning. De samenhangende ruimte van woonkamer, eetkamer en keuken heb ik met een en-suite-indeling in tweeën gesplitst. Hierdoor krijgen de ruimtes, met aan de voorzijde een muziekkamer en aan de achterzijde woon-, eetkamer en keuken, ieder zijn eigen karakter. Het laatste schuine stuk van de trap valt precies in de en-suite kast en is in de woonkamer dus niet te zien.
In de voorkamer is het bestaande balkenplafond in het zicht gelaten en hebben de wanden een warme, zachte roze-tint gekregen die perfect samengaat met de schilderijen van de eigenaresse.
De achterkamer heeft een neutrale maar warme grijstint gekregen met een extra kleuraccent langs een van de zijkanten. De groentint, die ik een stukje los gehouden heb van de aangrenzende muren, sluit perfect aan bij de kleur van de keuken en vormt het decor voor de vrijstaande kachel en de eetkamer.
In de woonkamer heb ik een stukje van de gangwand laten verwijderen om meer breedte te winnen. Een originele deur uit de gang heb ik hier naar toe laten verplaatsen, als toegang tot de bergruimte onder de trap.
Het bestaande, maar niet originele raam aan de achterzijde heb ik laten vervangen door een openslaande deur. Hierdoor ontstaat meer verbinding met de kleine achtertuin.
In de hal konden de originele vloertegels bewaard blijven en hebben wij een stuk van de bakstenen muur, die tijdens de renovatie vrijgekomen was, in het zicht gelaten.
De woning werd daarnaast ook omvattend geïsoleerd. De bestaande vloer was zodanig aangetast dat hij in zijn geheel vervangen moest worden. We hebben voor een hoogwaardig geïsoleerde betonnen vloer met vloerverwarming gekozen. De gevel- en een deel van de zijwanden werden deels met vlaswol en deels met calciumsilikaat platen geïsoleerd. De voorgevelkozijnen waren al voorzien van achterzetramen. Hier moest alleen een ventilatie toegevoegd worden om verdere houtrot te voorkomen. Iets wat bij het plaatsen van voor- of achterzet-ramen vaak vergeten wordt. Het nieuwe achterpui kreeg HR++ beglazing.
Door alle maatregelen werd het wooncomfort verhoogd en het energieverbruik van de woning verlaagd. Met het aanleggen van het laagtemperatuur verwarming, een extra groep voor de keuken en de betere isolatie werd bovendien een eerste stap gemaakt naar een eventuele toekomst zonder aardgas.
Foto’s: INPLUS